* Ini adalah menu berbuka puasa tahun lepas (4 orang makan)
Bahan-Bahan:
Bahan A
- 1 cawan Tepung ubi
 - 1 biji telur
 
Bahan B
- 10-15 ekor udang (saiz sedang)
 - 3 biji telur masin direbus dan diambil kuningnya
 - 1/4 butter (buttercup)
 - 1/2 cawan susu cair
 - 3 ulas bawang putih dicincang halus
 - 2 ulas bawang merah dicincang halus
 - 5 biji cili panjang dicincang halus
 - daun kari
 - serbuk perasa
 - garam secukup rasa
 
Cara Penyediaan
A
- Pukul telur, masukkan sedikit garam dan serbuk perasa
 - celup udang yang telah dibersihkan (marinate seketika)
 - kemudian sadurkan udang tadi dengan tepung ubi
 - Pastikan minyak cukup panas
 - Goreng sehingga golden brown
 
B
- Kuning telur masin yang telah diasingkan dilenyek
 - panaskan butter (api yang kecil-sederhana)
 - masukkan bawang putih, bawang merah, cili serta kuning telur yang telah dilenyek tadi
 - masukkan serbuk perasa
 - masukkan daun kari, biarkan sehingga sedikit garing
 - masukkan susu
 
- Apabila kelihatan sedikit buih, masukkan udang yang telah digoreng tadi, padamkan api
 
Nota:
~ Tepung ubi digunakan untuk udang/ketam menjadi lebih crispy
~ Boleh digantikan dengan ketam, isi ikan
~ Pastikan udang/ketam dicuci dengan limau nipis terlebih dahulu


No comments:
Post a Comment