Wednesday 12 February 2014

Deep Fried Prawn/Crab With Salted Egg

* Ini adalah menu berbuka puasa tahun lepas (4 orang makan)

Bahan-Bahan:

Bahan A
  • 1 cawan Tepung ubi
  • 1 biji telur 
Bahan B
  • 10-15 ekor udang (saiz sedang)
  • 3 biji telur masin direbus dan diambil kuningnya
  • 1/4 butter (buttercup)
  • 1/2 cawan susu cair
  • 3 ulas bawang putih dicincang halus
  • 2 ulas bawang merah dicincang halus
  • 5 biji cili panjang dicincang halus
  • daun kari
  • serbuk perasa
  • garam secukup rasa

Cara Penyediaan

A
  • Pukul telur, masukkan sedikit garam dan serbuk perasa
  • celup udang yang telah dibersihkan (marinate seketika)
  • kemudian sadurkan udang tadi dengan tepung ubi
  • Pastikan minyak cukup panas
  • Goreng sehingga golden brown 
B
  • Kuning telur masin yang telah diasingkan dilenyek
  • panaskan butter (api yang kecil-sederhana)
  • masukkan bawang putih, bawang merah, cili serta kuning telur yang telah dilenyek tadi
  • masukkan serbuk perasa 
  • masukkan daun kari, biarkan sehingga sedikit garing
  • masukkan susu

  • Apabila kelihatan sedikit buih, masukkan udang yang telah digoreng tadi, padamkan api



Nota:
~ Tepung ubi digunakan untuk udang/ketam menjadi lebih crispy
~ Boleh digantikan dengan ketam, isi ikan
~ Pastikan udang/ketam dicuci dengan limau nipis terlebih dahulu

No comments:

Post a Comment