Wednesday 12 February 2014

Gulai Lemak Udang Galah (Fresh from Rompin)

*Untuk 4-5 orang makan

Udang galah fresh from Rompin ini agak besar juga...

Bahan-Bahan:

  • Udang Galah 10 ekor
  • 1 batang serai (dititik)
  • 2 biji Bawang merah (potong dadu)
  • 2 biji tomato (potong 4)
  • Santan kepala (1 biji)
  • 5 biji bendi (dipotong dua)
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit (untuk menambahkan warna kuning)
  • 6-7 cili padi
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1-2 keping asam keping
  • 1 sudu kecil serbuk perasa
  • Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

  • Tumbuk cili bersama kunyit hidup
  • Masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan serbuk kunyit, bahan yang ditumbuk tadi (boleh masukkan air jika inginkan sedikit cair)
  • Hidupkan api, kacau bancuhan perlahan-lahan
  • Masukkan serai yang telah dititik, bawang merah yang telah didadu
  • Kacau sehingga mendidih, masukkan asam keping, serbuk perasa dan garam secukup rasa
  • Masukkan Udang Galah
  • Masukkan bendi dan tomato
  • Pastikan Udang Galah dimasak dalam 10-15 minit


Nota:
~ Udang Galah tidak boleh dibiarkan masak terlalu lama kerana manis aslinya akan hilang

No comments:

Post a Comment