*Untuk 4-5 orang makan
Udang galah fresh from Rompin ini agak besar juga...
Bahan-Bahan:
- Udang Galah 10 ekor
- 1 batang serai (dititik)
- 2 biji Bawang merah (potong dadu)
- 2 biji tomato (potong 4)
- Santan kepala (1 biji)
- 5 biji bendi (dipotong dua)
- 2 sudu kecil serbuk kunyit (untuk menambahkan warna kuning)
- 6-7 cili padi
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1-2 keping asam keping
- 1 sudu kecil serbuk perasa
- Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Tumbuk cili bersama kunyit hidup
- Masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan serbuk kunyit, bahan yang ditumbuk tadi (boleh masukkan air jika inginkan sedikit cair)
- Hidupkan api, kacau bancuhan perlahan-lahan
- Masukkan serai yang telah dititik, bawang merah yang telah didadu
- Kacau sehingga mendidih, masukkan asam keping, serbuk perasa dan garam secukup rasa
- Masukkan Udang Galah
- Masukkan bendi dan tomato
- Pastikan Udang Galah dimasak dalam 10-15 minit
Nota:
~ Udang Galah tidak boleh dibiarkan masak terlalu lama kerana manis aslinya akan hilang
No comments:
Post a Comment