Bahan-Bahan:
Bahan A
- Shitake Mushroom kering 100g (direndam sehingga kembang)
- 3 biji Shitake Mushroom fresh
- Bawang putih (2 bulb) akan dapat 10-15biji - buang kulit
- 3 biji Bawang besar (Onion) - potong dadu 4 bahagian
- 1/2 Mentaga (Buttercup)
Bahan B
- 3 batang saderi
- 3 biji atau lebih Shitake Mushroom fresh
Bahan C
- 1/2 tin Cream of Mushroom Campbell
- 1/2 tin Susu Isian Sejat
- 1 kiub pati ayam
- 2 sudu kecil serbuk perasa
- 1 jug air
Cara penyediaan:
- Cairkan mentega (api kecil)
- Masukkan bahan A (suate') seperti gambar dibawah
- Kisar Bahan A yang telah di-saute' bersama batang saderi dan shitake mushroom fresh
- Bahagi bahagian untuk dikisar sebanyak 3 peringkat
- Peringkat 1, dikisar kasar
- Peringkat 2-3, dikisar halus
- Jika kering tambahkan air
- Didihkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi
- Masukkan susu isian sejat
- Masukkan Creamy Mushroom Soup
- Masukkan kiub pati ayam dan serbuk perasa serta garam secukup rasa
- Masukkan lebihan air yang ada
- Dimasak selama 30 minit
- Sentiasa mengacau soup daripada awal sehingga mendidih untuk memastikan semuanya sekata
Hasilnya
Notes:
~ Soup ini boleh bertahan selama 4-5 hari
~ Cendawan fresh boleh ditukar kepada cendawan lain
~ Jika ingin lebih likat, masukkan kentang yang telah direbus dan dilenyek terlebih dahulu
No comments:
Post a Comment