Bahan-Bahan:
Bahan A
- Shitake Mushroom kering 100g (direndam sehingga kembang)
 - 3 biji Shitake Mushroom fresh
 - Bawang putih (2 bulb) akan dapat 10-15biji - buang kulit
 - 3 biji Bawang besar (Onion) - potong dadu 4 bahagian
 - 1/2 Mentaga (Buttercup)
 
Bahan B
- 3 batang saderi
 - 3 biji atau lebih Shitake Mushroom fresh
 
Bahan C
- 1/2 tin Cream of Mushroom Campbell
 - 1/2 tin Susu Isian Sejat
 - 1 kiub pati ayam
 - 2 sudu kecil serbuk perasa
 - 1 jug air
 
Cara penyediaan:
- Cairkan mentega (api kecil)
 - Masukkan bahan A (suate') seperti gambar dibawah
 
- Kisar Bahan A yang telah di-saute' bersama batang saderi dan shitake mushroom fresh
 - Bahagi bahagian untuk dikisar sebanyak 3 peringkat
 - Peringkat 1, dikisar kasar
 - Peringkat 2-3, dikisar halus
 - Jika kering tambahkan air
 
- Didihkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi
 - Masukkan susu isian sejat
 - Masukkan Creamy Mushroom Soup
 - Masukkan kiub pati ayam dan serbuk perasa serta garam secukup rasa
 - Masukkan lebihan air yang ada
 
- Dimasak selama 30 minit
 - Sentiasa mengacau soup daripada awal sehingga mendidih untuk memastikan semuanya sekata
 
Hasilnya
Notes:
~ Soup ini boleh bertahan selama 4-5 hari
~ Cendawan fresh boleh ditukar kepada cendawan lain
~ Jika ingin lebih likat, masukkan kentang yang telah direbus dan dilenyek terlebih dahulu
No comments:
Post a Comment