Wednesday, 12 February 2014

Homemade Creamy Mushroom Soup

*Hidangan untuk 40 orang

Bahan-Bahan: 

Bahan A

  • Shitake Mushroom kering 100g (direndam sehingga kembang)
  • 3 biji Shitake Mushroom fresh
  • Bawang putih (2 bulb) akan dapat 10-15biji - buang kulit
  • 3 biji Bawang besar (Onion) - potong dadu 4 bahagian
  • 1/2 Mentaga (Buttercup)
Bahan B
  • 3 batang saderi
  • 3 biji atau lebih Shitake Mushroom fresh
Bahan C
  • 1/2 tin Cream of Mushroom Campbell
  • 1/2 tin Susu Isian Sejat
  • 1 kiub pati ayam
  • 2 sudu kecil serbuk perasa
  • 1 jug air








Cara penyediaan:

  • Cairkan mentega (api kecil)
  • Masukkan bahan A (suate') seperti gambar dibawah



  • Kisar Bahan A yang telah di-saute' bersama batang saderi dan shitake mushroom fresh
  • Bahagi bahagian untuk dikisar sebanyak 3 peringkat
  • Peringkat 1, dikisar kasar
  • Peringkat 2-3, dikisar halus
  • Jika kering tambahkan air



  • Didihkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi
  • Masukkan susu isian sejat
  • Masukkan Creamy Mushroom Soup
  • Masukkan kiub pati ayam dan serbuk perasa serta garam secukup rasa
  • Masukkan lebihan air yang ada

  • Dimasak selama 30 minit
  • Sentiasa mengacau soup daripada awal sehingga mendidih untuk memastikan semuanya sekata





Hasilnya


Notes:
~ Soup ini boleh bertahan selama 4-5 hari
~ Cendawan fresh boleh ditukar kepada cendawan lain
~ Jika ingin lebih likat, masukkan kentang yang telah direbus dan dilenyek terlebih dahulu



No comments:

Post a Comment