Wednesday, 12 February 2014

Ikan Talapia Bakar "moden"

Ini adalah resipi instant....

Bahan-Bahan:
  • Aluminium Foil
  • Daun Pisang
  • 3 biji bendi dihilis (seperti di dalam gambar)
  • 1/2 Perencah Ikan Bakar ADABI (boleh didapati di kedai berhampiran)
  • 2 batang daun kesum
  • 1 biji Limau Kasturi
  • 1 ekor Ikan Talapia (yang sudah dibersihkan) / Ikan kembung
  • Hirisan bawang merah
  • 1 sudu besar Udang Kering
  • 2 biji cili dititik (jika ingin pedas)

Cara Penyediaan:
  • Potong Aluminium foil dalam 16 inci
  • Potong daun pisang sepanjang 6-7inci
  • Lipat Aluminium foil kepada 2, letak kan daun pisang dibahagian yang pertama
  • Letakkan separuh bendi yang telah dipotong
  • Letakkan separuh udang kering
  • Letakkan ikan di atas bahan-bahan tadi
  • Sapukan perencah ikan bakar pada seluruh badan ikan
  • Letakkan lebihan udang kering, bendi, cili, hirisan bawang, daun kesum diatas ikan
  • Lipat Aluminium foil dan gulung setiap sisi dan penjuru sehingga tidak ada angin yang dapat masuk
  • Letakkan diatas Kuali Panas (tanpa minyak)
  • Kecilkan api
  • Biarkan selama 8-10 minit sehingga aluminium mengembang
  • Hiris bahagian atas aluminium untuk memudahkan wap keluar
  • Biarkan 5-8 minit sebelum mengangkatnya ke atas pinggan
  • Hidang bersama Limau Kasturi, Nasi Panas dan Sup kosong



Hasilnya


Nota:
~ Perah limau kasturi ketika ikan masih panas
~ Jika ingin lebih sedap, letakkan 1/2 sudu Sambal Belacan ADABI di atas ikan sebelum membakarnya di dalam kuali

No comments:

Post a Comment