Ini adalah resipi instant....
Bahan-Bahan:
- Aluminium Foil
- Daun Pisang
- 3 biji bendi dihilis (seperti di dalam gambar)
- 1/2 Perencah Ikan Bakar ADABI (boleh didapati di kedai berhampiran)
- 2 batang daun kesum
- 1 biji Limau Kasturi
- 1 ekor Ikan Talapia (yang sudah dibersihkan) / Ikan kembung
- Hirisan bawang merah
- 1 sudu besar Udang Kering
- 2 biji cili dititik (jika ingin pedas)
Cara Penyediaan:
- Potong Aluminium foil dalam 16 inci
- Potong daun pisang sepanjang 6-7inci
- Lipat Aluminium foil kepada 2, letak kan daun pisang dibahagian yang pertama
- Letakkan separuh bendi yang telah dipotong
- Letakkan separuh udang kering
- Letakkan ikan di atas bahan-bahan tadi
- Sapukan perencah ikan bakar pada seluruh badan ikan
- Letakkan lebihan udang kering, bendi, cili, hirisan bawang, daun kesum diatas ikan
- Lipat Aluminium foil dan gulung setiap sisi dan penjuru sehingga tidak ada angin yang dapat masuk
- Letakkan diatas Kuali Panas (tanpa minyak)
- Kecilkan api
- Biarkan selama 8-10 minit sehingga aluminium mengembang
- Hiris bahagian atas aluminium untuk memudahkan wap keluar
- Biarkan 5-8 minit sebelum mengangkatnya ke atas pinggan
- Hidang bersama Limau Kasturi, Nasi Panas dan Sup kosong
Hasilnya
Nota:
~ Perah limau kasturi ketika ikan masih panas
~ Jika ingin lebih sedap, letakkan 1/2 sudu Sambal Belacan ADABI di atas ikan sebelum membakarnya di dalam kuali
No comments:
Post a Comment