Ini adalah resipi instant....
Bahan-Bahan:
- Aluminium Foil
 - Daun Pisang
 - 3 biji bendi dihilis (seperti di dalam gambar)
 - 1/2 Perencah Ikan Bakar ADABI (boleh didapati di kedai berhampiran)
 - 2 batang daun kesum
 - 1 biji Limau Kasturi
 - 1 ekor Ikan Talapia (yang sudah dibersihkan) / Ikan kembung
 - Hirisan bawang merah
 - 1 sudu besar Udang Kering
 - 2 biji cili dititik (jika ingin pedas)
 
Cara Penyediaan:
- Potong Aluminium foil dalam 16 inci
 - Potong daun pisang sepanjang 6-7inci
 - Lipat Aluminium foil kepada 2, letak kan daun pisang dibahagian yang pertama
 - Letakkan separuh bendi yang telah dipotong
 - Letakkan separuh udang kering
 - Letakkan ikan di atas bahan-bahan tadi
 - Sapukan perencah ikan bakar pada seluruh badan ikan
 - Letakkan lebihan udang kering, bendi, cili, hirisan bawang, daun kesum diatas ikan
 - Lipat Aluminium foil dan gulung setiap sisi dan penjuru sehingga tidak ada angin yang dapat masuk
 - Letakkan diatas Kuali Panas (tanpa minyak)
 - Kecilkan api
 - Biarkan selama 8-10 minit sehingga aluminium mengembang
 - Hiris bahagian atas aluminium untuk memudahkan wap keluar
 - Biarkan 5-8 minit sebelum mengangkatnya ke atas pinggan
 - Hidang bersama Limau Kasturi, Nasi Panas dan Sup kosong
 
Hasilnya
Nota:
~ Perah limau kasturi ketika ikan masih panas
~ Jika ingin lebih sedap, letakkan 1/2 sudu Sambal Belacan ADABI di atas ikan sebelum membakarnya di dalam kuali


No comments:
Post a Comment