Wednesday, 12 February 2014

Sotong Goreng Tepung (Deep fried Squid)

*untuk 10 orang makan

Keindahan Pulau Mabul, Sabah bukan sahaja indah di mata tetapi juga "indah" diperut. Seperti gambar dibawah, saiznya sebesar tapak tangan. Ada 6 ekor semuanya hanya berharga RM15 dan FRESH sangat-sangat. Di sana sangat berkesempatan untuk memasak sendiri menu-menu harian. (I masak untuk 1 resort, saja suka-suka...sedekah makan)


Bahan-Bahan:

  • Sotong segar (dipotong, terpulang kepada creativity) dicuci dengan limau nipis
  • Tepung gandum (1/2 cawan)
  • Tepung kanji (1/2 cawan)
  • 3 biji telur
  • Serbuk perasa
  • 1/2 sudu kecil kunyit
  • Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

  • Kacau telur dalam mangkuk dengan serbuk perasa, serbuk kunyit, garam
  • Masukkan sotong yang telah dipotong tadi ke dalam bancuhan telur
  • Campur tepung gandum dan tepung kaji di dalam bekas yang berlainan
  • Ambil sotong yang telah celup telur dan disalut dengan tepung yang dicampur
  • Pastikan minyak betul-betul panas
  • Goreng sotong yang telah disalut tepung tadi selama 5-8 minit sahaja



Hasilnya


Nota:
Sotong yang sangat segar dari laut amat berbeza rasanya, manis...

No comments:

Post a Comment