* Ini adalah menu berbuka puasa tahun lepas (4 orang makan)
Bahan-Bahan:
Bahan A
- 1 cawan Tepung ubi
- 1 biji telur
Bahan B
- 10-15 ekor udang (saiz sedang)
- 3 biji telur masin direbus dan diambil kuningnya
- 1/4 butter (buttercup)
- 1/2 cawan susu cair
- 3 ulas bawang putih dicincang halus
- 2 ulas bawang merah dicincang halus
- 5 biji cili panjang dicincang halus
- daun kari
- serbuk perasa
- garam secukup rasa
Cara Penyediaan
A
- Pukul telur, masukkan sedikit garam dan serbuk perasa
- celup udang yang telah dibersihkan (marinate seketika)
- kemudian sadurkan udang tadi dengan tepung ubi
- Pastikan minyak cukup panas
- Goreng sehingga golden brown
B
- Kuning telur masin yang telah diasingkan dilenyek
- panaskan butter (api yang kecil-sederhana)
- masukkan bawang putih, bawang merah, cili serta kuning telur yang telah dilenyek tadi
- masukkan serbuk perasa
- masukkan daun kari, biarkan sehingga sedikit garing
- masukkan susu
- Apabila kelihatan sedikit buih, masukkan udang yang telah digoreng tadi, padamkan api
Nota:
~ Tepung ubi digunakan untuk udang/ketam menjadi lebih crispy
~ Boleh digantikan dengan ketam, isi ikan
~ Pastikan udang/ketam dicuci dengan limau nipis terlebih dahulu
No comments:
Post a Comment