Monday, 18 June 2012

SUP KETAM

Bahan-bahan:

  • 4 ekor ketam 
  • Sup bunjut tulang Adabi
  • 1/2 inci Halia (ditumbuk)
  • 1 biji bawang merah (besar) di potong dadu
  • 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 5 ulas cili padi (ditumbuk)
  • 2-3 asam keping
  • 2 biji kentang (potong dadu)
  • 1/2 biji lobak merah (potong dadu)
  • sedikit daun bawang
  • sedikit daun sup
Cara-Cara:

Ketam dibersihkan dan dipotong dua. Pastikan kaki ketam di ketuk supaya apabila dimasak, rencah masuk ke dalam kaki ketam. Rebus Sup bunjut Tulang Adabi bersama halia dan kentang sehingga mendidih. Masukkan ketam, bawang merah, bawang putih, asam keping, cili padi serta lobak merah. Reneh seketika.
Kemudian masukkan sedikit garam dan serbuk perasa. Akhir sekali hiaskan dengan daun bawang dan daun sup.



No comments:

Post a Comment